In het begin van vorige eeuw verenigden boeren en boerinnen zich in de Boerenbond en de Boerinnenbond. In 1927 vonden deze verenigingen het nodig dat er naast een volwassenenwerking voor land- en tuinbouwers ook een werking voor jonge boeren en boerinnen moest zijn. Zo werd Boerenjeugdbond (BJB) geboren. De BJB-werking beoogde de ‘totale ontplooiing van land- en tuinbouwjongeren’.
In 1965 verandert de BJB zijn naam in Katholieke Landelijke Jeugd (KLJ). De jongerenbeweging wilde zich immers meer richten op àlle jongeren in een dorp. Voor jonge boeren en tuinders werd een gespecialiseerde werking opgericht: de Groene Kring. Gewestelijke werkingen daarvan brachten deze jongeren samen voor belangenverdediging en vorming. (Vandaag zijn KLJ en Groene Kring nog steeds verenigd in één vzw.)
KLJ-afdelingen waren aanvankelijk niet gemengd. Er waren aparte groepen voor jongens en meisjes ouder dan 16. In de loop van de jaren ‘70 ontstaan steeds meer gemengde groepen, en kregen ook -16-jarigen activiteiten aangeboden. Vanaf de jaren 80 ontvingen de eerste afdelingen ook kinderen jonger dan 12 jaar. Deze werking werd toen echter niet erkend door KLJ.
In de 21ste eeuw neemt de focus op dat leeftijdsgericht werken binnen KLJ toe. Dit leidt in 2006 tot de erkenning van twee nieuwe leeftijdsgroepen binnen KLJ, aangezien zowel de oudste leeftijdsgroep (+16) als de jongste (–12) zeer ruim zijn. Vanaf dan kon een afdeling kiezen voor vijf leeftijdsgroepen: –9 (6-9 jaar), –12 (9-12), –16 (12-16), +16 (16-20) en +20 (20-35).
Bij KLJ Lovendegem hebben we sinds 2018 ook een leeftijdsgroep voor kinderen en jongeren met een verstandelijke beperking en/of een autismespectrumstoornis.
NIEUW: Sinds het werkjaar 2022-2023 startte KLJ Lovendegem met een -9. Waardoor we nu met een gezellige bende van 6 leeftijdsgroepen kunnen ontspannen, spelen, ravotten, chillen…
Bron: KLJ van vroeger tot nu. (2022). KLJ.be. https://www.klj.be/dit-klj/klj-van-vroeger-tot-nu#de-geschiedenis-van-jo%C3%B9w-afdeling
Jeugdbewegingen en erfgoed. (2020). Histories vzw. https://historiesvzw.be/wp-content/uploads/2020/11/brochure_jeugdbewegingen-en-erfgoed_aangepast1.pdf
Enkele toffe KLJ-weetjes:
– In 1932 kreeg (de voorloper) van KLJ pas een eigen uniform, kentekens en een vlag.
– Vendeliers van KLJ dragen het kenteken van de Landelijke Vendeliersgilde op hun hemd.
– Bij de viering van 25 jaar Boerenbondjeugd-KLJ wordt het vendelen gelanceerd. Het was een middel om te getuigen van de hoge levensstijl en de echte adel, die de boerenstand in zich draagt.
– Het KLJ-lied, Jeugdig dat zijn wij, is in 1989 gecomponeerd door Ludo De Nocker.
– De Boerenjeugdbond organiseerde eerst bouwkampen, ook in het buitenland. Pas vanaf de jaren 70 ging KLJ vaker op kampen zoals we ze nu kennen.
Contact? Klik hier!